Σκέψεις και Λέξεις
Σχόλια 3

Ένα άγριο καλοκαίρι

Ένα άγριο καλοκαίρι

Η άνοιξη σέρνεται και μ’ εκδικείται πάλι. Το καλοκαίρι μ’ άκουσε αυτήν τη φορά και δεν έφτασε ακόμη. Πες μου, γιατί να μας έρθει αυτό το καλοκαίρι; Ας μην έρθει ποτέ. Μόνο ας προσπεράσει. Ας προσπεράσει τόσο άγρια, όσο και η ίδια η μέχρι τώρα απουσία του.

Γιατί είναι ένα άγριο καλοκαίρι.
Ποσό ποιητικό, αλήθεια, σου ακούγεται αυτό;

Το θέμα δεν είναι να μιλάς για ποίηση. Η ουσία είναι να ζεις μέσα από το πρίσμα της. Αυτό ξεχωρίζει και τους κάλπικους απ’ τους αυθεντικούς. Οι πρώτοι μιλούν ακατάπαυστα και ναρκισσιστικά γι αυτά που νομίζουν ότι πιστεύουν, ενώ οι δεύτεροι, αυτά που πιστεύουν τα μιλούν μόνο αν τους ρωτήσεις – ίσως και μ’ ενθουσιασμό εφηβικό πολλές φορές. Διαφορετικά, ίσως να μη σου πουν και τίποτα. Κι ίσως να μη σε ρωτήσουν και πολλά…

Οι αληθινά όμορφοι άνθρωποι δεν είναι αδιάκριτοι, δε χώνονται, δεν καταπιέζουν. Περιμένουν. Το χρόνο και κυρίως τη σιωπή σου, για ν’ ακούσουν εκεί όλα αυτά που δε λες. Στη σιωπή ακούν την αλήθεια, στα λόγια σου διαβάζουν το κάτω κείμενο. Μα δε θα στο πουν ποτέ. Θα περιμένουν. Γιατί ξέρουν πως ο ρόλος μεστώνει με το χρόνο κι ο χρόνος πάντα αποκαλύπτει το ρόλο.

Δεν κινούνται γρήγορα, μα αγαπούν σαν μικρά παιδιά. Και ονειρεύονται. Δεν διαπραγματεύονται με το ψέμα κι όταν το νιώθουν ίσως να τα χάνουν λίγο. Πάλι σαν μικρά παιδιά… Και κάνουν λάθη. Γιατί έτσι τα ονομάσαμε τ’ αληθινά από τότε που μεγαλώσαμε. Λάθη.

Πιστεύουν πρώτοι στο καλό των ανθρώπων και είναι οι πρώτοι που θα εισπράξουν το κακό. Κι έτσι χάνουν λίγο χρόνο, κι ίσως να συγκρούονται βίαια πολλές φορές με την πραγματικότητα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ζωή και η ζωή για κείνους είναι ποίηση. Το θέμα δεν είναι να μιλάς για ποίηση. Η ουσία είναι να ζεις μέσα από το πρίσμα της.

«Οι αληθινά όμορφοι άνθρωποι δεν είναι αδιάκριτοι, δε χώνονται, δεν καταπιέζουν. Δεν κινούνται γρήγορα, μα αγαπούν σαν μικρά παιδιά.
 Και ονειρεύονται. Και κάνουν λάθη. Γιατί έτσι τα ονομάσαμε τ’ αληθινά από τότε που μεγαλώσαμε. Λάθη.»

Και είναι μετά κι αυτοί οι άνθρωποι, που όσα κι αν σε ρωτήσουν, και όσα αν εσύ τους πεις, δε θα δουν τίποτα από σένα. Και είναι και κάποιοι άλλοι, που μόνο απ’ τη χροιά της φωνής σου θ’ αναγνωρίσουν το «κυνηγημένο» σου. Και θα σε κάνουν να κλάψεις. Κι οι δυο θα σε κάνουν να κλάψεις. Δεν υπάρχει πιο άγριο δάκρυ γι αυτούς που σε χρησιμοποιούν και πιο ζεστό γι αυτούς που σε αναγνωρίζουν.

Έσταξα πολύ μελάνι και φωτιά για το χαμόγελο μου. Να είναι αληθινό και να μπορώ να το μοιράζομαι. Να το χαρίζω…

Τί μου ‘χει λείψει; Ένα γέλιο μέχρι δακρύων, απ’ αυτά που σου κόβουν την ανάσα. Όταν ο κόσμος μοιάζει απλός και υπέροχος μόνο και μόνο επειδή γελάς…

Χρόνια, σου λέω, ονειρευόμουν αυτό το καλοκαίρι. Κι απ’ ό, τι ονειρεύτηκα, τίποτα δεν έφερε. Ούτε καν ένα χαμόγελο. Και τώρα δεν ξέρω τι έχω να χαρίσω…

Τώρα που εγώ εξημερώθηκα, όλα γύρω μου αγρίεψαν.

Ό, τι ονειρεύτηκα προσπάθησα να πλησιάσω. Κι ό, τι πλησίασα προσπάθησα ν’  αγγίξω. Κι ό, τι αγγίζω καίγεται. Είναι άγριο σου λέω αυτό το καλοκαίρι. Ήρθε και τα ‘κανε όλα στάχτη. Όνειρα και χαμογέλα.

Κι έχανα χρόνο για να σβήνω τις φωτιές. Νομίζω πως ακόμα τον χάνω πάλι… Πες μου πόσο διαρκεί ένα άγριο καλοκαίρι; Πόσο χρόνο θέλει η φωτιά για να τα κάψει όλα; Να δω πόσο χρόνο έχω να της δώσω ακόμα. Να της φτιάξω μια ποίηση από δάκρυα.

Πες μου,
– Πόσο ακόμα;
– Ακόμα τόσο.


Να καίγεσαι και να χαμογελάς.
Να μου χαμογελάς, μην κλαις…

Χαμογέλα μου

 


Advertisements

3 Comments

  1. Παράθεμα: Το πέταγμά σου | Aidonaki ♪♫

  2. Παράθεμα: Η παρτίδα στον έρωτα | Aidonaki ♪♫

  3. Παράθεμα: Η δύναμη του να μη σε νοιάζει τίποτα | Aidonaki ♪♫

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s